Monday, April 30, 2012

Hubungan halal haram sebelum kahwin?

Dalam ramai yang mengeluarkan isu haramnya bercouple sebelum kahwin, ada juga pendapat-pendapat yang mengetengahkan soal bukan semua couple sebelum kahwin itu adalah haram.

Mengambil kata-kata seorang blogger dan penulis buku terkenal masakini, Saudara Hilal Asyraf 'cinta hendaklah yang membawa ke syurga, apa-apa yang melempar ke neraka bukanlah cinta namanya' sebagai salah satu pendapat tentang bukan semua hubungan sebelum kahwin itu haram.

Pada saya, bukan title itu yang penting, tapi isi penting dia. Tetapi kebanyakan dari kita suka judge sesuatu berdasarkan title, baik buruk sebuah cerita, seronok atau sedih berdasarkan title itu.

Apa yang perlu dikisahkan tentang siapa dia, latar belakang dia, ataupun jika masuk ke konsep sebuah buku, siapa penulisnya. Tetapi yang lebih penting ilmu yang dikongsikan, pengajaran yang kita boleh ambil.
Walaubagaimanapun, saya masih menghormati permikiran dan pendapat yang pelbagai daripada setiap orang.

Beralih ke isi sebenar post ini, saya ingin berkongsi sebuah nasihat yang ditujukan oleh seorang kawan saya yang amat saya hormati.

Dia adalah seorang kawan yang daripada zero kepada something. Bagaimana kini dia naik menjadi seorang manusia berguna daripada seorang manusia yang teruk pada satu masa dahulu. *katanyalah, saya tak tahulah teruknya tahap macam mana*.

Dia kini juga dalam sebuah perhubungan cuma bukan hubungan biasa.haha.

''I dont know what to share, saya pun macam syabab2 diluar sana malah lebih teruk. Setakat couple, apalah sangat dosanya, saya dah capai tahap tertinggi pun dalam mengecapi nikmat maksiat semua tu. Tetapi Allah berikan hidayah selepas tu. saya pun dah taknak bagi hati ni dekat sesiapa pun, saya just nk bagi dekat Dia dan dalam perjalanan nak berjumpa si Dia, saya terjumpa sidia. Orang kata, carpool-ing tu bagus, dapat selamatkan alam sekitar, jimat minyak. So, saya pun ajak dia tumpang sekali dalam perjalanan saya tu. cumanya si dia selalu nasihat yang cinta ini patut bawa ke syurga bukan ke neraka. Jadi hadam perkara tu betul-betul, InsyaAllah tak lari dari tujuan asal. Yang penting, biar hati kamu dan pasangan berjumpa di perhentian yang dinamakan Hati Allah bukan hati kamu berjumpa di pertengahan. Akhirnya, jangan dok mencari mana la jodoh tu, nanti dia datang sendiri''.

Saya ambil nasihat ini buat saya dan sampaikan buat sahabat2 yang inginkan pada perhubungn halal sebelum kahwin.

Seeloknya kahwin terus lah kan? , tetapi nasihat ini khas buat mereka yang masih belum bersedia kearah perkahwinan, mencari seorang partner yang boleh membawa ke arah yang lebih dekat dengan Allah sekaligus mempersiapkan diri menghadapi keluarga sendiri nanti.

Taubat; selagi belum terbit matahari dari barat, selagi itu masih sempat.

No comments: