Tuesday, April 13, 2010

takdir itu..

mendengar hotfm sambil study...
sungguh aku terkilan sbb dah lame tak dengr tazkirah dr prof izi..
tazkirah kali ini hadis mengenai takdir Allah...
hadis ini sgt menarik menjadi halwa telinga aku ketika itu,
berbicara mengenai takdir..

Nabi Muhammad SAW pernah ditanya dengan soalan yang serupa apabila Baginda berusaha mengubati satu penyakit, “Wahai Rasulullah SAW adakah anda berusaha menolak takdir Allah?” Baginda SAW menjawab, “Justeru usaha untuk mengubati penyakit itu juga adalah takdir Allah!” (Riwayat Ahmad dan Ibnu Majah)

mostly, manusia nie....*termasuklah aku kn*

"alaaaa, dah takdir aku mcm ni, ape yg aku nk buat lagi...terima je lah.."
"emmm...aku redho ngn takdir aku mcm nie..lepas satu,satu pula kesedihn 
yg berlaku dlm hidup aku..takpelah, ape yg aku boleh buat, ini takdir aku.

tahu tak, antara prinsip agung yang Islam tanamkn dlm hati muslim
terdapatnye jln keluar bg setiap masalah itu...Allah tidak akn mengeluarkn peyakit
sebelum ia mengeluarkn ubatnya....

sakit itu takdir Allah, tp kesembuhn itu juga adalah takdir Allah..
seharusnya kita menolak takdir yg buruk utk dapatkn takdir yg baik
cth la kn..mesti menolak takdir lapar dgn mencari maknn ke minumn ke..
takkn nk selamanya lapar kn?...

ada satu cerita berkenaan dengn Umar Al-Farouq yang pernah membatalkn niatnya 
untuk masuk ke negeri Syam..beliau mengarahkn tentera2nya tinggalkn negeri itu
serta merta sbb risau kalau terdedah dgn penyakit berjangkit kt ngr tu...salah seorg sahabat
mencela perbuatnnya dn berkata "Wahai Amirul Mukminin, adkh engkau lari dr takdir Allah?"
lantas beliau menjawab "Ya, kami melarikn diri dr takdir Allah yang ingin menuju kpd takdir
Allah yg lain"...

lihat!,,bagaimn kita sbg manusia perlu berusaha ke arah yg lebih baik...bukn hny diam batu diri
dgn ape yg Allah takdir wpun ia adlh satu penyakit utk kita..
selama mana kita hidup di dunia nie, perlulah sentiasa berusaha ke arah yg lebih baik..

semoga kita semua mendapat lindungn rahmatnye...

ps  mdgr fly lebih best dr hot lah!..hahah^_^


2 comments:

ariff haikal said...

kalo sakit kene la makan ubat yerk

yana said...

teng!!...*terkena direct di hidung*